Η ΚΥΚΛΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΗ και η ΑΞΙΑ της για ΔΡΟΜΕΙΣ και όχι μόνο.

Η ΚΥΚΛΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΗ και η ΑΞΙΑ της για ΔΡΟΜΕΙΣ και όχι μόνο.

 

Συχνά οι Δρομείς ακολουθούν μία μονόπλευρη προπόνηση που αποτελείται μόνο από διάφορα είδη τρεξίματος και αποστάσεων. Τρέξιμο και μόνο τρέξιμο. Έτσι είναι σύνηθες το φαινόμενο είτε να μην ανεβάζουν τις επιδόσεις τους, είτε να τραυματίζονται, είτε να εξαντλούνται. Θεωρούν ότι το τρέξιμο, σε διαφόρους ρυθμούς και αποστάσεις είναι αρκετό ως Προπονητικό Πρόγραμμα.

Σαφώς όμως και δεν είναι από μόνο του αρκετό. Είναι άκρως απαραίτητη η βελτίωση της Γενικής και Ειδικής Φυσικής Κατάσταση τους ( ΦΚ ) για να βελτιώσουν την Δρομική τους Απόδοση, να αποφύγουν Τραυματισμούς, ακόμη και για να διατηρήσουν τουλάχιστον τις υπάρχουσες δυνατότητες τους.

Παράλληλα με την Δρομική Προπόνηση πρέπει το Πρόγραμμα τους να περιλαμβάνει Προπόνηση Μυικής Αντοχής, Ταχυδύναμης, Δύναμης, Ευκαμψίας και Ευλυγισίας, Ευκινησίας και άλλων Φυσικών Ικανοτήτων ( ΦΙ ) , που δεν βελτιώνονται με το τρέξιμο, αλλά αντίθετα αρκετές μειώνονται ( π.χ. Δυσκαμψία, Μείωση Ελαστικότητας Μυών, Εξάντληση Μυικού Συστήματος κ.α. ).

Είναι αρκετές οι Μέθοδοι για να δουλέψουν αυτές τις ΦΙ τους, αλλά αρκετές παρουσιάζουν προβλήματα πρακτικά, ανάγκης μεγάλου χρόνου, εξειδικευμένα όργανα, χώρους συγκεκριμένους και εξοπλισμένους, ειδικούς προπονητές, οικονομικό κόστος κ.α., τα οποία συχνά είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Μία απλή, εύκολη και πλήρως αποτελεσματική Μέθοδος που θα σας πρότεινα, η οποία παρακάμπτει όλα αυτά τα προβλήματα, είναι Η ΚΥΚΛΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΗ ( ΚΓ ) και μάλιστα η ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗ της μορφή ( INTERVAL ).

H ΚΓ ονομάζεται έτσι λόγω της εκτέλεσης των ασκήσεων του προγράμματος με σταθερή κυκλική σειρά, που παραμένει αυστηρά ίδια σε όλη την διάρκεια της προπόνησης.

Είναι ένα πρόγραμμα 6 έως 12 ασκήσεων ( Σταθμοί ) με συγκεκριμένο και ίδιο χρόνο εκτέλεσης όλων και ένα παρεμβαλλόμενο Διάλειμμα ( ΔΣ )  μεταξύ τους, το οποίο παραμένει και αυτό σταθερό μεταξύ όλων των Σταθμών και ίδιο σε κάθε Κύκλο της.

Η ολοκλήρωση μία φοράς όλων των Σταθμών, ονομάζεται Κύκλος και υπάρχει Διάλειμμα ( ΔΚ ) μεγαλύτερο ( τουλάχιστον διπλάσιο του ΔΣ ), έως να ξεκινήσει ο επόμενος Κύκλος, που εκτελείται ακριβώς με τις ίδιες παραμέτρους ( σειρά Σταθμών – ασκήσεων, χρόνοι ασκήσεων, χρόνοι διαλειμμάτων ).

Προτείνονται 3 έως 6 Κύκλοι για αποτελεσματική επίδραση της στις Φυσικές Ικανότητες του ατόμου.

Πρέπει να τονισθεί ότι ο αριθμός Σταθμών και Κύκλων, όπως και οι Χρόνοι εκτέλεσης των Σταθμών αλλά και των Διαλειμμάτων μεταξύ Σταθμών και Κύκλων ( ΔΣ – ΔΚ ) προσδιορίζονται από τις προσωπικό επίπεδο ΦΚ του κάθε ατόμου, την ηλικία του και τους προσωπικούς στόχους που έχει θέσει.

Εύκολα υλοποιήσιμη Μέθοδος για κάθε ηλικία, κάθε επίπεδο ΦΚ και κάθε Χώρο και Χρόνο, χωρίς Οικονομικό Κόστος, αφού μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμη και με μόνο υλικό το σώμα του ασκούμενου, ακόμη και μέσα στο σπίτι του.

Η κυκλική Γύμναση είναι εύκολη στον σχεδιασμό της.

Δεν χρειάζεται κατά ανάγκη πολλά η εξειδικευμένα όργανα.

Προσαρμόζεται στον προσωπικό χρόνο που διαθέτει ο καθένας.

Μπορεί να υλοποιηθεί και μόνο με ασκήσεις σώματος, με το βάρος του σώματος η με τις κινήσεις και βάρος των μελών του σώματος.

Μπορούν να προπονηθούν ταυτόχρονα πολλά άτομα, τοποθετημένα σε μικρές ομάδες σε κάθε Σταθμό και να κινούνται κυκλικά αλλάζοντας Σταθμό στην ίδια για όλους κατεύθυνση.

Δίνει την δυνατότητα σε 1 Προπονητική Μονάδα να βελτιωθούν ταυτόχρονα και 2 και 3 ΦΙ ( π.χ. Αερόβια Αντοχή και Μυική Αντοχή και Ταχυδύναμη ).

Δεν χρειάζεται απαραίτητα μεγάλους χώρους, αφού με μία έξυπνη οργάνωση της μπορεί να υλοποιηθεί ακόμη και σε ένα μικρό δωμάτιο σπιτιού.

Μία ακόμη εκπληκτικά χρήσιμη ιδιότητα της Κυκλικής Γύμνασης που είναι αξιοσημείωτη, είναι η δυνατότητα που δίνει στο άτομο να καταγράφει τις επιδόσεις του σε κάθε Σταθμό – άσκηση σε Καρτέλα Καταγραφής, ακόμη και σε ένα απλό φύλλο χαρτί και να τις συγκρίνει με τις επόμενες επιδόσεις του σε επαναλήψεις της ίδιας όμως Κυκλικής, μετά από συγκεκριμένα τακτά χρονικά διαστήματα,

Έτσι θα είναι σε θέση να παρακολουθεί την απόδοση του και να προσαρμόζει την Προπόνηση του με ακριβέστερη εξατομίκευση, ανεβάζοντας κατά πολύ τα ποσοστά βελτίωσης του.

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι υπάρχει και η Μέθοδος της ΣΥΝΕΧΗΣ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΗΣ, στην οποία η διαφορά εντοπίζεται στην Έλλειψη του Διαλείμματος μεταξύ των Σταθμών ( ΔΣ). Όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της είναι αντίστοιχα της Διαλειμματικής, αλλά η απώλεια του ΔΣ την καθιστά εξαιρετικά επίπονη και εξαντλητική, απευθυνόμενη στον Αγωνιστικό Αθλητισμό και σε άτομα με υψηλό επίπεδο ΦΚ.

Προσωπικά θεωρώ την Δ.Κ.Γ. μία εξαιρετική Μέθοδο Γύμνασης, για παιδιά, για τον Μαζικό Αθλητισμό, για τον Ερασιτεχνικό Αθλητισμό, τον Αθλητισμό των Βετεράνων, για κάθε άτομο που απλά αγαπάει την Άθληση και όχι αποκλειστικά την Νίκη, για εμάς που τρέχουμε στους Δρόμους, στα Βουνά, στα Στάδια, στον ήλιο, στην βροχή, στο χιόνι, μέρα η βράδυ και θέλουμε να απολαμβάνουμε την Δρομική μας Χαρά από αυτό που λατρεύουμε, με μεγαλύτερη σωματική ασφάλεια, για πολύ καιρό ακόμη και με μόνο κίνητρο να ξεπερνάμε τον εαυτό μας !

ΠΟΛΥΤΣΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ      

ΚΦΑ  Διδάσκων ΣΕΦΑΑ ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ

 Επιστημονικός Συνεργάτης ΔΡΟΜΕΑ ΘΡΑΚΗΣ